1. Helyzetelemzés: a labdarúgás helyzete településünkön, benne: klubunk rövid története, helyzete


A Dány Községi Sportkör 1990. óta működik bejegyzett keretek között. Jogelődjének tekinthetjük a Dányi TSZ SK-t, melynek keretein belül a felnőtt csapat a Magyar Nemzeti Bajnokság III. osztályában is szerepelt 1990-ben. Az utánpótláscsapatok száma ezekben az években 2 db volt. A helyi Termelő Szövetkezet ezek után lényegesen csökkentette az egyesület támogatását, aminek hatására a felnőtt csapat csak a legalacsonyabb osztályban (Gödöllő járási bajnokság) szerepelt. 2005/2006. bajnoki évben a felnőtt csapat bajnokságot nyert és a megyei II. osztályba került. Innen azonnal ki is esett, de a következő évben ismét aranyérmet nyert az ifjúsági csapattal együtt. A megyei II. osztályban való 10. helyezésünk feljogosította a felnőtt (és U19-es) csapatot, hogy induljon az I/B osztályban, ahol 2 évig szerepelt, de idén kiesett egy osztállyal lejjebb. Az U7, U9, U11 csapataink most kezdik meg 3. idényüket. Ifjúsági, később U19-es csapattal mindig rendelkezett a Sportkör. U16-os csapatunk az utóbbi 10 év felében volt.


A Sportkörnek a TSZ után az egyetlen jelentősebb támogatója az Önkormányzat maradt. Sajnos a bevételek nem igazán voltak elegendőek arra, hogy az infrastrukturális körülményeken jelentősen javítsanak, hiszen a csapatok működtetésé szinte teljesen felemésztette a bevételeket.


2. Céljaink


2.1. Tömegbázis kialakítása, a labdarúgás népszerűségének növelése, a labdarúgás imázsának erősítése


Sajnos az utóbbi években a csökkenő gyermekszületési számnak is köszönhetően, egyre kevesebb gyermek érezte magáénak a labdarúgást. A számítógép és a TV komoly konkurenciát jelent a mai napig. Ezeket a gyerekeket szeretnénk bevonni a labdarúgás vérkeringésébe, megtartva természetesen a jelenleg is sportoló fiatalokat, felnőtteket. Mivel jelenleg a településen csak a labdarúgás él, mint csapatsport, így e felé próbáljuk terelni a fiatalokat.


2.2. Konkrét sportszakmai célok kitűzése és elérése az amatőr csapatnál


A felnőtt csapatnál az a fő célkitűzés, hogy a helyi fiatalok és az idősebb korosztály is megtalálja számításait, és rendszeresen sportoljon, egészségesebben éljen. A közvetlen utánpótláscsapatból kiöregedő játékosoknak így nem kell abbahagyniuk a játékot, valamint elmennie más településre, hanem helyben megtalálhatja a számításait.


2.3. Konkrét sportszakmai célok kitűzése az utánpótlás korosztálynál


Óvodás kortól történő folyamatos képzéssel szeretnénk megfelelő szakemberekkel felkészíteni az utánpótlást a következő évek kihívásaira. A színvonalas szakmai munkával szeretnénk megszerettetni a fiatalokkal a labdarúgást. Helyi kötődést alakítanánk ki bennük, hogy a későbbi években folyamatosan fel lehessen velük tölteni a következő korosztályos csapatok létszámát.


Európai szintű tárgyi (infrastruktúra) és személyi feltételek biztosítása: konkrét célok


Mivel a bevételeink szinte teljes egészében a működtetésre mennek el, így alig tudunk az ingatlanon felújítást, korszerűsítést végezni. Újra kellene füvesíteni a nagyméretű center pályánkat, valamint az edzőpályánkat is. Egyenlőre 2 fő szakképzett edzőt, 1 fő technikai vezetőt, 1 fő elnököt és 1 fő gazdasági vezetőt (könyvelőt) szeretnénk megbízási díj alapján alkalmazni, akik a szakmai, gazdasági előrelépést tudnák garantálni.


3. A megvalósítás eszközei (ide azt kérjük beírni, mit fogunk tenni az egyes területeken)


3.1. Tömegesítés: játékosok, szurkolók, események


Folyamatos toborzásokat tartunk az utánpótláskorú gyerekek körében. A sikeres toborzók után a szülök is kivétel nélkül jelen vannak az edzéseken és mérkőzéseken is, így a kötődésük a Sportkör és a labdarúgás irányába jelentősen.


3.2. Gyerekfutball iskolában és iskolán kívül


Az iskolai gyerekfutball szervezésében segítséget nyújt a helyi általános iskolában dolgozó testnevelés tanár, aki több mint 10 évig elnöke volt a Sportkörnek, elnöksége előtt pedig utánpótlásedzőként dolgozott.


3.3. Foci mindenkinek, korra, nemre, egészségre stb. való tekintet nélkül


Minden korosztályt – nemre való tekintet nélkül – szeretnénk bevonni a labdarúgásban játékosként, szurkolóként, társadalmi munkásként, stb., hiszen így jobban magukénak éreznék a Sportkört.


3.4. Utánpótlás-nevelés, kiválasztás, tehetséggondozás fejlesztése, erősítése, a fiatal játékosok útja  az élvonalba


A főváros és egyéb város közelsége lehetőséget biztosít arra, hogy akár NB I-es csapatokhoz is tudunk irányítani tehetséges játékosokat. Utánpótlástornák szervezésével, bajnokságban történő szerepeltetéssel lehetőséget biztosítanánk a tehetséges fiataloknak, hogy megmutathassák magukat.


3.5. Megfelelő infrastruktúra biztosítása minden szinten (stadionok, edzőpályák, kispályák, grundok, stb.)


Újrafüvesítenénk a center pályát. Befüvesítenénk az edzőpályát. Rendbe tennénk az öltözőépületet. A sportinfrastruktúra hiányosságait megszüntetnénk (labdafogó háló kicserélése, stb.). Fűnyíró traktort és fűkaszát vásárolnánk, amivel egy évek óta problémát jelentő kérdésre tennénk pontot, ugyanis néhány éve ellopták az Önkormányzat által vásárolt új fűnyíró traktort.


3.6. Stadion biztonság rendszerének kidolgozása (kártyás beléptető rendszer, ellenőrzés, kamera rendszerek, jogi háttér megalkotása)


3.7. Edzők, edző-pedagógusok képzése magas színvonalon, minősítés, megbecsülés


3.8. A színvonalas labdarúgáshoz szükséges további szakemberek képzése, biztosítása (pl. játékvezetők)


3.9. Nemzetközi kapcsolatok, képviselet, standardok, licencek bevezetése


3.10. Sportegészségügy a foci szolgálatában, sport és tudomány


3.11. Kötődés a labdarúgáshoz és a klubokhoz (klubkártya, bérletek, fan és pártoló tag klubok)


3.12. Belső és külső kommunikáció, média kapcsolatok


Felhasználandó gondolatok az egyes pontokhoz


Az új célok összefoglalása


A magyar labdarúgás színvonalának emelése, régi dicsőségének visszaszerzése érdekében a legfontosabb célkitűzések a következők:1. a labdarúgás, mint örömszerzési forma biztosítása mind a játékosok, mind a nézők, szurkolók számára;


2. a magyar labdarúgás tömegbázisának szélesítése, 10 év alatt az igazolt játékosok számának megduplázása;


3. a nők aktív bevonása a magyar futball vérkeringésébe, a családok együttes kötődésének erősítése a magyar labdarúgáshoz;


4. az utánpótlás erősítése, tömegbázis létrehozása, a fiatal játékosok számára megfelelő játéklehetőség és érvényesülés biztosítása, utánpótlás nevelési alap létrehozása MLSZ anyagi támogatással;


5. megfelelő infrastrukturális háttér biztosítása csapatunk számára.


6. a egyesületünk gazdasági modernizációja, gazdasági működésének, átláthatóságának megvalósítása, anyagi függetlenségének, biztos anyagi hátterének megteremtése;


11. csapatunk szerepének, elismertségének emelése a bajnokságokban, kupákban, településünkön.


Vissza a főoldalra
2118 Dány Zsámboki út 15
Dány KSK